PODPROGRAM 2017 – efekty
1. Gmina Kawęczyn z terenu województwa wielkopolskiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Koninie realizowała Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze: • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe); • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane), • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający), • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju), • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy), • tłuszcze (olej rzepakowy), • dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 702 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Kawęczyn.
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
35,8982 ton żywności;
2806 paczek żywnościowych;
4. W ramach Podprogramu 2017 dla 702 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących: • Kulinarne – 4 spotkania dla 64 uczestników