PODPROGRAM 2018 – efekty
- Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Kawęczynie z terenu województwa wielkopolskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Koninie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 763 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa wielkopolskiego
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
ton żywności;
2289 paczek żywnościowych;
4. W ramach Podprogramu 2018r. 763 osoby korzystały z pomocy żywnościowej , przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
• Kulinarne - 4 spotkania dla 78 uczestników